Rapport fra NRH Hovedkurs Ettersøk Sør-Norge 2012

den

På tide å gjøre opp en liten status over hva vi gjorde på Hovedkurset. Egentlig vet jeg ikke helt hvor jeg skal begynne for det er så mye å skrive om :), men aller først – Hunden min :)!

Moro å reise på HK med en hund som jeg vet virker :). Salto oppførte seg eksemplarisk fra første dag, ganske nysgjerrig når han kom ut på den store parkeringsplassen med mange hunder rundt seg, men såå blid og fornøyd. Glad i mat, glad i å jobbe, glad i å bade, glad i å gå på tur, flink i buret, flink i bilen, glad i mamma’n sin….   det er guttungen, det :)!

Mandag – Status Lag 1
Det viste seg at mine lagkompiser hadde ferske hunder, men lang hundeerfaring. Én hadde hatt tidligere godkjent hund, én hadde trent i fem år med to forskjellige hunder, én hadde lang erfaring fra OSR mens én var helt fersk. Felles for oss var at vi hadde trent mye, men vi hadde alle helt ferske hunder på 7 – 10 måneder. For at instruktøren skulle se hvilket nivå vi lå på ville han gjerne se både en spor- og en runderingsøkt.

Jeg sa nei til overvær, ville heller gå spor, og la et spor på ca 450 meter til Salto. Det ble liggende i ca 1,5 time og var 450 m langt. Jeg la serpentiner i skogen og la inn en belønning på 60 meter og en kong i slutten av sporet. Jeg gikk over så mye forskjellig terreng jeg kunne, alt fra høy lyng til skikkelig våt myr og tørr lavmose. Tok frem Salto og satt han på en halv meter fra sporet, han satt fint og ventet, gikk rolig frem til sporet, valgte riktig retning og da gikk vi :)! 60 meter og belønning :). Etter en kort belønning gikk vi rolig videre og Salto går sporet helt i kjernen hele veien. Jeg hadde lagt inn en vinkel mot slutten av sporet og denne utredet han fint før han gikk rett i belønningen sin. Instruktøren var godt fornøyd med oss :)!

Tirsdag – LP, sporstart og langt spor
LP økt, skulle bare vise hvor vi var. Jeg jobbet med utgangsstilling, fvf og apportering. Vi har ikke noen ferdige øvelser ennå så jeg viste bare hvor vi var i momentene, og hvor langt vi var kommet. På kontakt og fvf gikk Salto korrekt i posisjon, belønnet det. Apportbukken bar han i forskjellige tempo og jeg belønnet holdet hans. Greit fornøyd med økten, litt for kort etter min mening, men sånn er det jo når vi skal rekke mye på en dag.

I skogen jobbet vi med sporstart, hadde fremmed sporlegger som la opp for meg. Da vi skulle gå åpnet himlen seg og det ble skikkelig vått å gå!!! På den første starten hadde sporlegger hengt opp en sløyfe midt i sporet (etter 10 m!!!) så jeg trodde selvfølgelig at det var slutten…  Starten hadde vært bra, jeg trodde Salto hadde gått over slutten og holdt ham igjen så da ble han selvfølgelig veldig forvirret!!! Satte ham på igjen og han gikk i belønning, men jeg var ikke helt fornøyd med sporet…

På den andre starten var Salto rolig, men tjuvstartet så da korrigerte jeg ham med et tydelig «Nei!». Resultatet var selvfølgelig at han ikke startet når han fikk gå, så dette ble tullete og rotete. Han kom allikevel på sporet og gikk fint siste 30 meter og fikk belønningen sin.

Tredje sporstart gikk veldig bra :)! Ingen forvirrende sløyfer, ingen korrigeringer. Salto satt fint og tilbød kontakt før jeg sa «Spor» :). 50 meter og rett i belønning – smilefjes!!!

Neste øvelse var langt spor….
Jeg ba om et spor som skulle ligge i 1,5 times tid, lagt i varierende terreng og jeg sa også til sporlegger at hun kunne merke sporet noen steder slik at hun husket hvor hun hadde gått (hun ble med på sporet). Salto fikk en god start og gikk veldig bra de første 400 – 500 meterne, hardt drag i lina, varierende terreng. Over en myr fortsatte han i en vinkel mot venstre og jeg så fotsporene til sporlegger, men det var ikke hennes fotavtrykk!! Ooops, må visste trene på krysninger, vi…  :)! Stoppet Salto og tok ham tilbake til sporet og etter et lite oppsøk fant han igjen sporet sitt, festet seg godt og vi gikk og gikk…  Og gikk og gikk og gikk og gikk….  Han gikk ikke fullt så hardt etter en stund, men fortsatt veldig bestemt. Mot slutten av sporet fikk vi en ubehagelig opplevelse av noe jeg tror kan ha vært en hoggorm så der dro jeg ham av sporet!! Skalv som et aspeløv da vi skulle gå videre, shit!!!  Heldigvis lot ikke Salto seg affisere av at mutter’n ble skremt og dro videre. Et skikkelig ulendt terreng, bratt, kampesteiner, elv, stier, høyt gress, oppover og oppover…  Syns selv jeg var flink til å jobbe i lina, tettere på i ulendt terreng og lot ham få gå der det åpnet seg…  På vei ned fjellsiden tenkte jeg at jeg måtte holde ham litt igjen for å komme ned selv, men da duppet hodet hans helt ned i lyngen! Belønning!!!!  🙂 Juhu, 1,2 km spor gjennomført med stil :)! Det var god følelse det :)! Tusen takk til Tor som har hjulpet oss så mye med sporet :)!!

På kvelden hjalp jeg et par av de andre på laget med lydighet, moro å hjelpe andre også :)!

Onsdag – overvær
I tillegg til å trene egen hund har jeg vært free-lance journalist på HK. Derfor rakk jeg å besøke A-tren laget som drev med elveredning og B-godkjenning laget som gikk spor med forstyrrelser. (Forøvrig samme lag som jeg var på i fjor med Deilig…  :).) Ble masse bilder og stoff til Redningshunden!

Da vi kom opp i terrenget fikk Salto et kort påfyllingsspor på 120 meter før vi begynte med en overværsøkt. Jeg gikk med ham i patrulje og vi var heldige med vinden, «Sniff – sniff» sa Salto og dro avgårde til figuranten :)! På vei inn til midtlinja slo han igjen på neste figurant og jeg lot ham få gå, flink gutt :). Ikke vanskelig å lese ham når han bestemmer seg for at han har figurant i nesa; «Denne veien mutter’n!!»

Grillkveld på kvelden, utrolig god stemning! Masse god grillmat, strålende solskinn, iskald pils og Hilde and the Hunks som spilte i over tre timer, herlig gjeng :)!

Torsdag – øvelse
Øvelsesdagen er alltid spennende og i år var intet unntak! Etter lagledermøtet på morgnen kom 330 Skvadron fra Rygge med sin SeaKing og alle fikk lov å miljøtrene med hundene sine. Ukas høydepunkt for mitt vedkommende :)!

Salto fikk på munnkurv utenfor helikopteret og måtte sitte pent å vente sammen med 30 – 40 andre ekvipasjer. Litt nysgjerrig på de andre og ganske kjipt å få på munnkurv, men det gikk greit. Måtte løfte ham opp flytrappa, han er litt tung i pumpen om dagen :)! Men da vi kom inn i flyet satt han seg fint ned. Døra ble lukket igjen og vi satt 5 hunder inne og fikk en sikkerhetsbrief. Briefen tok vel om lag 10 minutters tid også måtte vi vente på tur før vi kunne gå ut av flyet igjen. Da vi kom ut var Salto blid og fornøyd, og veldig glad for å få av den teite munnkurven :)!

Vi hadde mange ekvipasjer som skulle fires ned fra helikopteret så etter en liten stund ble motorene startet. Vi hadde vel seks løft og jeg fikk være med på det ene, wiiiiiii :)! Beste dagen!!!  Neste gang vil jeg også fires ned!!!! Men uansett, tok ut Salto av bilen igjen så han fikk være med ut mens helikopteret gikk både opp og ned. Det blåser orkan styrke under helikopteret når det kommer ned, så det er ganske friskt!!! Salto tok det hele med stoisk ro, men han sov godt den kvelden :)!

Fredag – trening
Fredag fikk Salto gå noen slag ute i runderingsløypa. Det var ikke lyd fra ham når jeg sendte ham, og på vindsiden fikk han figurant i nesen allerede fra midtlinja. Rett ut og i belønning. På lesiden var det litt vanskeligere, men han leter og jeg støttet ham et lite stykke utover. Salto har aldri vært med på dette tidligere så på neste slag på lesiden fikk han et lite minnesbilde av figurant som forsvant ut i skogen. Og jada, han løp rett ut og rett i belønning, flink gutt igjen :)!

Lørdag – LP og melding
LP økt om morgnen, tok apporteringen litt videre og lot Salto få sitt og bli mens jeg la ut apportbukk. Han henter og kommer løpende til meg, klikk og belønn :)! Han fikk også bli med på en fellesdekk. Han ligger fint en lang stund og jeg står ved siden av. Avslutter før han rekker å bli urolig. Han bryr seg ikke nevneverdig om de andre hundene som ligger ved siden av ham, er egentlig mest opptatt av belønningen sin :).

I terrenget fikk Salto trene på melding i første økt. Jeg hadde figurant sittende på veien og slapp Salto mot henne. Hun beveget bittet litt og da tok Salto bittet, løper mot meg, klikk og belønn :)! Gjentok en gang til før vi satt figuranten synlig ute i skogen og gjentok. Veldig flink Salto!

I andre økt hadde vi figuranten ute i skogen og forsøkte å få til et påvis, men dette syntes Salto ble litt underlig. Løpe frem og tilbake med den greia? Meningsløst…   Han tenker selv da :)!! Det ble et litt dårlig opplegg, og da gikk vi noen skritt tilbake. Synlig figurant, inn til mor med bitt og jubalong hos figuranten på «Vise!» kommando. Greit fornøyd med siste økt, dette må vi jobbe mer med.

Oppsummering
Utrolig moro å være på kurs med Salto, han tar alle oppgaver på strak arm! Om vi har trent lydighet, spor eller overvær er han hele tiden på, og viser at han liker å jobbe. Han vil like mye som meg og det er jo et godt tegn :). Vi fikk mange gode tilbakemeldinger fra både instruktører og andre deltakere på HK om at «Han er en fin gutt!» «Lett og fin i kroppen», «Fin størrelse!», «Du jobber kjempebra med han!» Slike tilbakemeldinger gjør meg veldig glad!  Og stolt av Salto :)!
En av instruktørene, som jeg setter stor pris på, fortalte at hun hadde stoppet for å se på oss når vi trente apport, og hun mente at det var supert slik som jeg jobbet med han. Kun momenter og helt korrekt timing på belønningen :)! *smilefjes*.

Det er rart å tenke på at årets høydepunkt allerede er over og at det er et helt år til neste gang. Vi har trent og koset oss, hatt det utrolig moro, jobbet hardt og fått masse motivasjon. Jeg har lært meg selv å kjenne og endret syn på egen trening. Det er stor forskjell på å trene denne hunden vs. tidligere hund. Videre gir det å være medlem i NRH en god følelse om å være en del av noe meningsfyllt. Jeg jobber mot et mål om å godkjenne min egen hund en dag, men jeg vet også at jeg bidrar veldig mye i arbeidet med at andres hunder blir godkjent. Jeg er stolt og glad over å være medlem i NRH :)!

 

2 kommentarer Legg til din

  1. Monica sier:

    Utrolig kjekt å lese. Du har all grunn til være stolt over jobbe du gjør. NRH er utrolig viktig. Og jeg er sikker på at du og Salto kommer i mål 🙂

    1. myaussies sier:

      Hyggelig å høre Monica, det er godt at noen har trua på oss :)!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..