En statusoppdatering og en mystisk hundesykdom

Høsten har såvidt startet og Ultra og jeg trener mot regodkjenning. Ukas arbeid på hovedkurs ble gjennomført og bestått i uke 31. Vi mangler en øvelse før vi er godkjent for 1. Re.

Etter funnene vi gjorde i juni tok Ultra og jeg en lang pause fra leteaksjoner. Jeg har hatt behov for å hente meg inn igjen, det er krevende mentalt å å være ute å lete etter mennesker som kanskje ikke har lyst til å leve mer. I tillegg er man som regel alene i situasjonen og da kreves det sterk mental psyke for å stå i det over tid. Det er årsaken til at jeg tok en pause på 7 uker. Heldigvis har jeg veldig mange gode venner som vet hva jeg går gjennom, i tillegg til god kameratstøtte i NRH. For meg har det vært god terapi å snakke med andre hundeførere som har mange års erfaring med å være ute på leteaksjoner.

I dag skulle vi har vært på vakre Tjøme, Røde Kors senteret Eidene, på Hundeførersamling med NRH Oslo, Asker og Bærum distrikt. Det er jeg som arrangerer HF-samlingen og jeg har planlagt dette siden mars måned. Det er ett ukjent antall arbeidstimer som ligger i arrangementet. Torsdag måtte jeg ringe til Eidene og fortelle at NRH avlyser alle samlinger, prøver og fellestreninger på grunn av en mystisk hundesykdom.

Onsdag ettermiddag var jeg på kontoret og var tilfeldigvis innom Facebook da jeg oppdaget ett innlegg om døde hunder. Min første tanke var at noen hadde hacket siden til veterinæren, jeg kontaktet derfor bekjent som jobber der for å sjekke kilden. Nyheten om hundedødsfall viste seg dessverre å være sant! Min første tanke var at dette måtte være forgiftning, men sykdommen spredde seg og onsdagens trening ble avlyst. Torsdag besluttet vi i styret i NRH OAB at HF-samlingen måtte avlyses etter råd fra Mattilsynet og NKK.

I dag lørdag morgen, har Veterinærinstituttet, NMBU og Mattilsynet fortsatt ikke funnet årsaken til den mystiske sykdommen. Det er skummelt at man ikke finner årsaken, og enda skumlere at man ikke vet hva smittekilden er. Vi vet heller ikke hvor lang inkubasjonstid det er, mao. hundene våre kan være smittet tidligere, men sykdommen bryter ikke ut før det er gått en viss tid. Hunder har vært kjent syke siden 20. august, men det er først sist uke at veterinærene har blitt bekymret og gått ut med informasjon til alle hundeeiere.

Flere hunder har mistet livet på grunn av akutt oppkast og diaré. Sykdomsforløpet har vært veldig kort, 24 timer fra første symptom til døden inntreffer. Blodig diaré og blodig oppkast og per i dag er et tyvetalls hunder døde. Et ukjent antall hunder er blitt syke og veterinærene har ikke bekreftet eller avkreftet at sykdommen er smittsom. På bakgrunn av dette sier man at ingen hunder bør være i kontakt med hverandre, felles samlinger for hunder bør unngås. Hunder må luftes i bånd og unngå å snuse i grøftekanter hvor det kan være smitte.

NRH gikk i går ut med nyhet om vi iverksetter nye tiltak i forbindelse med sykdommen, som blant annet innebærer at leteaksjoner med hund blir begrenset. https://www.nrh.no/nyheter/nye-tiltak-i-forbindelse-med-hundesykdom/

Veterinærinstituttet og Mattilsynet har kommet med oppdateringer etter gårsdagens pressekonferanse; men fortsatt har de ikke funnet årsak til smitte, årsak eller smittekilde. https://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/kjaledyr_og_konkurransedyr/hund/alvorlig_sykdom_hos_hunder.36018

Jeg syns hele sykdomsbildet er skremmende og jeg passer på Ultra og unngår alle situasjoner hvor jeg mistenker at det kan være smitte. Etter flere dager som hun bare har vært i ro fant vi oss en liten skogsflekk i går og var ute en god time. Hun fikk bevege seg og bruke kroppen sin og var godt fornøyd da fredagskvelden kom. I dag må vi finne oss en ny skogsflekk hvor hun kan få utløp for litt energi. Jeg tenker at jeg kjører så langt det er mulig, tar kickbiken langt inn i terrenget også finner en flekk for oss selv.

Håper Mattilsynet og Veterinærinstituttet finner ut av dette snarlig! Tusen takk til alle dem som jobber på spreng for å finne årsak og sammenheng.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..