Litt om Ultra

5. juli 2014:

Etter at Salto har flyttet hjemmefra for å bli tjenestehund hos Oslo Politiets hundetjeneste ble det veldig tomt her hjemme, heldigvis har jeg fått lov til å kjøpe ny valp hos Bjørnulvs.

Her er lille Bjørnulvs Ultra, født 12.05.2014:

10422948_10154360649905389_4646951319738056574_n

Ultra kommer fra en veldig spennende kombinasjon og har nok med seg både egne meninger, temperament og nok drift. Hun har hele tiden vært en stor tispe i valpekassa, og det blir spennende å følge utviklingen hennes. Nå gleder jeg meg til å få veslejenta i hus og bli kjent med henne :).

 

Her er litt om kombinasjonen, sakset fra oppdretters side: http://bjornulv.wordpress.com/

 

MOR

Trønderlag sommer 2013 281Bjørnulvs Jippi, hun er etter Melano Cap Arkona, A/AA, HD ZW 73, SchH 3/Bjørnulvs Grappa AD A/HD B, godkjent mentaltest fra politiet (nark/patrulje), LP 3 og NBF B.

Bjørnulvs Jippi er fra et AD/HD fritt kull og hennes 2 brødre er godt utdannet (se J-kullet).

Jippis morslinje er en blanding av utstilling og brukslinjer (Se lenger ned på siden). Farslinjen er rene brukslinjer som går over den velkjente Nick von der Heiligenbøsch og gjennomavlede Busecker Shloss linjer.

Jeg vil satse på Jippi som avlstispe i fremtiden. Hennes sterke sider er jakt, kamp, god arbeidsmoral, miljø og søk. Hun har også god motorikk og er meget smidig. Hun er rett og slett en trivelig hund å arbeide med.

Video av Jippi i arbeid.

 

FAR

Torneryds QarstenDa har jeg bestemt meg for å bruke Torneryds Qarsten, f.13.05.2008, fri AD/HA, L – test (anbefalt til bruk i politiet) KORAD 468. Torneryds Qarsten er etter Omar Vom Haus Valkenplatz, IPO 3, fri AD/HA/Eira von Conneforde, fri AD/HD.

Det store spørsmålet blir sikkert, hvorfor akkurat han….?

Generelt:  Kennel Torneryd har over mange år vist at de avler gode hunder til bruk for tjeneste. De er kjent for robuste hunder som innehar god helse og mentalitet. Kombinasjonen mellom Omar/Eira har blitt gjort to ganger.  I Q – kullet ble det 9 valper og i S – kullet ble det 11 valper, totalt 20 valper. Oppdretterne av kennel Torneryds gir uttrykk for at disse to kullene er kanskje noe av det de er mest fornøyd med.  De totalt 20 valpene er typelike og jevne, og har en mentalitet og helsetilstand som oppdretterne er meget godt fornøyd med. Dog har noen av hundene blitt i meste laget for noen hundeførere. Oppdretterne forteller også at fire av disse valpene er blitt brukt videre i avl, med godt resultat, deriblant Torneryds Qarsten som har et kull etter seg i regi av kennel Hedeforsen. Disse valpene er snart et år gamle og ser lovende ut.

Helse: Av de 20 valpene er det tre som har leddfeil.  To har HD og en har AD og HD.  Den med AD/HD ble påkjørt av bil.  Omar Om Haus Valkenplatz har blitt brukt mye i Sverige og har en god leddstatistikk.  Han har 200 røntgede valper etter seg og 174 av disse er frirøntget.  De som har HD, har enten svake eller middels grad. Det er ingen immunrelaterte sykdommer på noen av de 20 valpene, verken kløe, hud, pelse eller øreproblemer.

Mentalitet: Torneryds Qarsten har bestått en god MH, der nysgjerrighet, lekfullhet og jakt ligger godt over rasens gjennomsnitlige standard.  Aggresjon ligger under det som er gjennomsnittet for rasestandarden.  Jeg har fått tilgang til Torneryds Qarsten L – test, som er gjennomført av sjefen for den svenske polishundeskolan.  For meg er dette hyggelig lesing:  Stor dådkraft, livlig temperament, ubetydlig skjerpe, liten forsvarslyst, stor kamplyst og sterk i miljøet:  Jeg siterer: » Hunden har med et unntakt(intensitet ved skjult bytte) en mycket god arbetslust/kamplust, mycket stor vilja til att förfölja, intensivt kraftfullt inhopp, bra gripande, intesivt kämpande som ökar vid belastning frän säväl figurant som miljö, samt bra söksintresse. Vid bytesvinster bär han, men vill äga det själv och kan med viss svårighet källas in til föraren.  Han ar mycjet oppmerksäm, snabb til reaktion samt  nyfiken….»

Ifølge eier av Torneryds Qarsten, som er tidligere hundefører i politiet, opplever han Qarsten som sosial og det finnes ingen aggresjon mot andre hunder. Videre sier  han at Qarsten er veldig driftig og har en voldsom kamplyst.

I de to kullene er det flere hunder som er utdannet som vekterhunder, og som i den forbindelse er L – testet, en er brukshundchampion og flere er utdannet innen IPO. Ifølge oppdretter innehar flere av avkommene i kullet den samme mentaliteten som Qarsten.

Linjer: Omar Vom Haus Valkenplatz har jeg møtt.  Det er en hund som «eier rommet» og som det oser respekt av. Minner meg jeg litt om Endy vom Karthago.  Han har gitt veldig mange fine avkom som er tjenestehunder i politi forsvar eller i vekterbransjen. Flere av tispene som er etter han, står i avl hos flere kjente svenske oppdrettere. Omar har helt åpenbart tilført svensk avel et nytt blod. Eira von Conneforde er etter Janko von Vorwerkswald. Det er samme far som Endy vom Karthago som jeg egentlig skulle bruke.  Ifølge min tyske venn Karl vom Deisenroth (Dunkeln Zwinger) har Janko gitt flere tjenestehunder i Tyskland.

Jeg synes nå at jeg er i ferd med å få litt i pose og sekk.  På den ene siden får jeg med meg Omar blod, og på den andre siden får jeg med meg Janko blod som har vist segpasser sammen med Jippi`s stamtavle. For de som er litt over middels interessert i linjer så vil denne stamtavlen bli spekket med hunder som over tid har vist at de gir hunder over gjennomsnittet…Nich Heiligenböch, Melano Cap Arkonca, Omar Vom haus Valkenplatz, Hulgards Karlo, Janko von Vorwerkswald, Tim vo  der Abfuhr,Pike Von Der Schafbachmühle,Chicco Von Der Fasanerie, Gildo Vom Körbelbach….